Heimwee

04-07-2024

Heimwee is een veelvoorkomend probleem bij kinderen die voor het eerst op kamp gaan. Hier zijn enkele tips voor ouders om hun kinderen te helpen omgaan met heimwee:

Voorbereiding Voorafgaand aan het Kamp

 1. Praten over heimwee: Bespreek van tevoren met je kind wat heimwee is en dat het normaal is om het te voelen. Leg uit dat veel kinderen zich zo voelen wanneer ze weg zijn van huis.
 2. Positieve benadering: Focus op de leuke aspecten van het kamp en de avonturen die je kind zal beleven. Vertel verhalen over je eigen positieve ervaringen, indien van toepassing.
 3. Korte afwezigheden oefenen: Laat je kind wennen aan het weg zijn van huis door korte logeerpartijtjes bij vrienden of familie te plannen.
 4. Betrokkenheid bij de voorbereiding: Laat je kind helpen bij het inpakken en zorg ervoor dat ze enkele vertrouwde voorwerpen meenemen, zoals een favoriete knuffel of een foto van thuis.

Tijdens het Kamp

 1. Briefjes schrijven: Voorzie je kind van een paar korte, positieve briefjes die ze kunnen lezen tijdens het kamp. Zorg ervoor dat de toon van de briefjes geruststellend en aanmoedigend is.
 2. Communicatie beperken: Hoewel het verleidelijk kan zijn om veel contact te houden, kan te veel communicatie de heimwee verergeren. Bepaalde kampen beperken telefoontjes om dit te voorkomen.
 3. Vertrouwen tonen: Laat je kind weten dat je in hen gelooft en dat je zeker weet dat ze het naar hun zin zullen hebben. Deze geruststelling kan hun zelfvertrouwen vergroten.

Tijdens Heimwee

 1. Luisteren en begrijpen: Als je kind heimwee heeft, luister dan naar hun gevoelens zonder ze te minimaliseren. Toon begrip en empathie.
 2. Positieve herinneringen aanmoedigen: Vraag je kind om te vertellen over de leuke dingen die ze al hebben meegemaakt op kamp. Dit helpt hen te focussen op positieve ervaringen.
 3. Oplossingsgericht denken: Help je kind om na te denken over manieren om zich beter te voelen, zoals deelnemen aan een activiteit of praten met een kampbegeleider.

Na het Kamp

 1. Bespreken van ervaringen: Praat na het kamp over hun ervaringen. Wat vonden ze leuk? Wat vonden ze moeilijk? Dit helpt hen om hun gevoelens te verwerken en te leren van de ervaring.
 2. Erkenning van groei: Complimenteer je kind voor hun moed en doorzettingsvermogen. Erken dat het niet altijd gemakkelijk was, maar dat ze het toch hebben gedaan.

Door deze tips te volgen, kunnen ouders hun kinderen beter voorbereiden op kamp en helpen om te gaan met gevoelens van heimwee, zodat ze een positieve en leuke ervaring kunnen hebben.

Afbeelding: https://www.oudenaarde.be/nl/jeugddienst/jeugdwerk/op-kamp